вторник, 15 ноември 2016 г.

Хлебопекарна: Бърз хляб

Хлебопекарната е от уредите, които не присъстват във всеки дом. Аз самата и до ден днешен нямам представа защо изобщо я купих, но тогава знаех, че я искам. Може би желанието ми бе породено от сладките приказки с майките в квартала на тема здравословно хранене, на което аз държа, когато се касае за храненето на дъщеря ми, която отдавна е на обща храна (на 2 е).

Та, да си дойдем на думата за хляба. Не я използвам често, само 2 или 3 пъти седмично, тъй като регулярно у дома купуваме хляб, а този от хлебопекарната е един вид глезотия.
Рецептата, която ще ви споделя днес е супер лесна и единственото, което се изисква от вас е да напълните контейнера на машинката и да натиснете копчето.


Необходими продукти:

    1/2 кг бяло брашно
    2 с.л. мляко на прах
    1 с.л. захар
    1 ч.л. сол
    2 1/2 ч.л. суха мая
    2 с.л. олио
    300 мл. вода

Продуктите винаги изсипвам в следната последователност, без значение дали правя хляб или тесто:
Първо слагам течните съставки (вода, мляко, мазнина), в които изсипвам солта и захарта. Добавям брашното и отгоре сухата мая (някъде прочетох, че е много важно да няма досег с водата и стрикно го спазвам).

Пускате си машинката на програма "Бърз хляб" като избирате малък грамаж (ако имате подобна настройка) и след около час и половина имате страхотен домашен хляб.Съхранява се лесно и остава идеален няколко дни, ако е добре затворен. Аз най-често го правя в събота сутринта преди всички да станат и така имаме топъл и пресен хляб за закуска.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кето хлебчета без брашно

Има една рецепта, която вкъщи се приготвя по няколко пъти седмично и вярвам, че никога няма да ни омръзне. От доста време съм на режим и вся...